Tradycje Bożonarodzeniowe – dlaczego dzielimy się opłatkiem

Okres Bożego Narodzenia to wiele tradycji i zwyczajów, jakie są z nami od lat. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilii bez dzielenia się opłatkiem, i rzeczywiście we wszystkich domach te białe kawałeczki chleba po prostu są. Bowiem opłatki to po prostu woda wymieszana z mąką, a następnie krótko wypieczona w piecu.

Znaczenie opłatka jest bardzo duże, a jego spożywanie zaczęło się już w pierwszym okresie chrześcijaństwa. To właśnie wtedy opłatek stał się symbolem duchowej komunii, zabierać go też zaczęto dla osób, które nie mogły z różnych przyczyn uczestniczyć w nabożeństwie.

Z upływem lat opłatek się też stał symbolem wigilijnego pojednania, co ciekawe nie tylko w naszym kraju, lecz również wielu innych. Zwyczaj łamania się opłatkiem jest bowiem praktykowany również we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków jest stosunkowo prosta, ponieważ są one złożone jedynie z dwóch składników, to znaczy wody i mąki.

Po dobrym zmieszaniu taka masa prasowana jest następnie na cienkie płaty i przez kilka minut pieczona w gorącym piecu. Następnie płaty te są przycinane, pakowane i rozsyłane do kościołów i sklepów. Typowe opłatki produkcja opłatków są w białym kolorze, i właśnie takie pojawiają się na wigilijnych stołach, lecz dostać je też można w różnych kolorach, przeznaczone dla bydła. Często tłoczy się na opłatkach różnego rodzaju motywy, odbywa się to przy pomocy specjalnych pras. Motywy te mają najczęściej charakter religijny, lecz też spotyka się motywy świeckie, przykładowo rośliny czy budynki.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz